SK EN

Správy

17. október je Medzinárodným dňom za odstránenie chudoby


« Späť k správam

17. október je Medzinárodným dňom za odstránenie chudoby

Publikované dňa 17. október 2024

story.title

V tento deň, ktorý predstavuje príležitosť uznať trápenie ľudí žijúcich v chudobe a možnosť vypočuť si ich problémy, by sme chceli priblížiť ako výskum Stredoeurópskeho inštitútu pre výskum práce (CELSI) vedecky podporuje rozhodnutia zamerané na prevenciu chudoby a nerovnosti v EÚ, najmä v krajinách strednej Európy.

Ohrozené chudobou a sociálnym vylúčením sú v EÚ milióny ľudí. Podľa Európskej agentúry pre základné práva bolo chudobou v roku 2023 ohrozených až 21,3 % obyvateľstva.

Na Slovensku je riziko chudoby u 17,6 % obyvateľov, pričom najvážnejšia situácia je v Prešovskom samosprávnom kraji, kde hrozí chudoba až 27,6 % obyvateľov.

Chudoba nie je spojená len s nezamestnanosťou, ale aj s charakterom práce. Podľa nedávno zverejnených údajov EU-SILC sú „pracujúci chudobní“ a osoby s „nízkou pracovnou intenzitou“ obzvlášť ohrozené chudobou, najmä v sektoroch ako je starostlivosť. To ukazuje, že chudoba úzko súvisí so zdrojmi príjmu, kariérnymi rozhodnutiami a postavením na trhu práce.

Ako inštitút pre štúdium práce, CELSI prispieva k hlbšiemu porozumeniu rôznych otázok týkajúcich sa pracovných podmienok, adekvátnych miezd a celkových štandardov dôstojnej práce prostredníctvom rôznych projektov.

Tu je niekoľko z nich:

  • Living Wage: Poskytujeme odborné údaje pre WageIndicator Foundation, zverejňujeme údaje z prieskumov miezd a vypočítavame dôstojné mzdy, aby pracovníci zarábali dosť na pokrytie základných potrieb pre dôstojný život.

https://www.celsi.sk/sk/wageindicator/

  • JUSTMIG: Zameriavame sa na skúmanie udržateľných a sociálne spravodlivých pracovných podmienok pre dočasných pracovných migrantov.

https://www.celsi.sk/sk/justmig/

  • DEFEN-CE: Skúmame úlohu sociálneho dialógu pri ochrane zraniteľných skupín na trhu práce počas pandémie COVID-19.

https://www.celsi.sk/sk/defen-ce/

  • Care4Care: Zameriavame sa na zabezpečovanie dôstojných pracovných podmienok v sektore starostlivosti, aby pracovníci v starostlivosti boli primerane odmeňovaní a chránení.

https://www.celsi.sk/sk/care4care/

  • IncreMenTal: Venujeme sa významu duševného zdravia počas pracovného života a vytváraniu stratégie na podporu duševnej pohody zamestnancov.

https://www.celsi.sk/sk/IncreMe-n-tal/

  • TransEuroWorks: Skúmame stratégie zamestnávateľov pri nábore flexibilných pracovníkov, ako sú pracovníci agentúr dočasného pridelenia, a podporujeme ich, aby títo pracovníci mali prístup k adekvátnemu sociálnemu zabezpečeniu.

https://www.celsi.sk/sk/transeuroworks/

  • BARWAGE: Zisťujeme, kto a za akých podmienok dojednáva mzdové podmienky v sektoroch s vysokým podielom nízkokvalifikovanej pracovnej sily, ako je napríklad gastro sektor.

https://www.celsi.sk/sk/barwage/

Aj týmito projektami CELSI podporuje informované rozhodovanie o politikách o zlepšení pracovných podmienok, mzdových štruktúr a celkových pracovných štandardov.

 

Newsletter prihlásenie

Prihlasením as na odber, súhlasíte s našimi pravidlami používania.
\