SK EN

Správy

Dňa 28. marca 2023 vás CELSI pozýva na pripravovaný webinár ETUI, na ktorom bude predstavená nedávno vydaná kniha ETUI s názvom "Sú nadnárodné spoločnosti dobré pre odbory?"


« Späť k správam

Dňa 28. marca 2023 vás CELSI pozýva na pripravovaný webinár ETUI, na ktorom bude predstavená nedávno vydaná kniha ETUI s názvom "Sú nadnárodné spoločnosti dobré pre odbory?"

Publikované dňa 9. marec 2023

Výskumní pracovníci CELSI Monika Martišková, Pavol Bors, Tibor T. Meszmann a Adam Šumichrast prispeli do knihy tromi prípadovými štúdiami, ktoré sa zaoberajú situáciou v Česku, Maďarsku a na Slovensku. Podujatie sa uskutoční 28. marca 2023, 11:00-12:30 bruselského času.

Nadnárodné spoločnosti (MNC) často investujú v krajinách s nižšími mzdami a horším zastúpením odborov ako v ich domovskej krajine. Dá sa očakávať, že to povedie k posilneniu postavenia kapitálu v porovnaní s prácou vo všetkých krajinách. Existovali však aj nádeje, že od MNC možno očakávať alebo ich presvedčiť, aby zlepšili podmienky v hostiteľských krajinách prenosom postupov z ich domovskej krajiny.

Na tomto webinári ETUI bude predstavená nedávno vydaná kniha ETUI, ktorej cieľom je analyzovať správanie nadnárodných spoločností pri ich pôsobení v skupine krajín strednej a východnej Európy, ktoré vstúpili do EÚ v roku 2004 (Česko, Maďarsko, Poľsko, Slovensko a Slovinsko) a v roku 2007 (Rumunsko). Autori sa snažia odpovedať na otázku, či možno očakávať, že pri investovaní v inom členskom štáte EÚ budú nadnárodné spoločnosti rešpektovať práva zamestnancov v rovnakej miere ako doma. Z týchto prípadových štúdií vyplýva, že popri veľkej rôznorodosti prístupov nadnárodných spoločností len zriedka prenášajú osvedčené postupy zo svojich domovských krajín dobrovoľne alebo ochotne. Oveľa častejšie ich treba presviedčať a výsledok závisí od správania daných spoločností a od sily a činnosti odborov ako aktívnych spolutvorcov pracovnoprávnych vzťahov, a nielen ako pasívnych prijímateľov systémov, o ktorých rozhoduje manažment.

Agenda

Boli nadnárodné spoločnosti nápomocné pri vytváraní podmienok pre odbory?

Martin Myant, pridružený výskumný pracovník ETUI a editor knihy

Diskusia s autormi jednotlivých kapitol: Branko Bembič (Slovinsko), Adam Šumichrast (Česko a Slovensko) TBC, Monika Martišková (Česko), Pavol Bors (Slovensko), Tibor Meszmann (Maďarsko), Jan Czarzasty a Maciej Pańków (Poľsko) a Aurelian Muntean (Rumunsko)

Komentáre: Isabelle Schömann, konfederálna tajomníčka ETUC TBC

Predseda: Mgr: Philippe Pochet, generálny riaditeľ ETUI

Podujatie sa uskutoční cez Zoom. Ak sa chcete zúčastniť, zaregistrujte sa tu: https://crm.etui.org/form/are-multinational-companies-good

 

Newsletter prihlásenie

Prihlasením as na odber, súhlasíte s našimi pravidlami používania.
\