SK EN

Správy

21. októbra Vás pozývame na ďaľší CELSI Frontiers webinár s názvom "Keeping a safe distance? Public sector wage setting and export-led economic growth in Czechia and Slovakia"


« Späť k správam

21. októbra Vás pozývame na ďaľší CELSI Frontiers webinár s názvom "Keeping a safe distance? Public sector wage setting and export-led economic growth in Czechia and Slovakia"

Publikované dňa 11. október 2022

story.title

Pre registráciu kliknite prosím tu: https://bit.ly/3Co6qBe. Na Vašu emailovú adresu Vám včas bude zaslaný link na online Zoom stretnutie.

21.10.2022, 9:00 - 10:30 (online na Zoome)

Názov: Dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti? Stanovenie miezd vo verejnom sektore a ekonomický rast v Česku a na Slovensku vedený exportom

Autori:

Marta Kahancová (CELSI a Fakulta sociálnych a ekonomických vied Univerzity Komenského Bratislava)

Katarína Staroňová (Fakulta sociálnych a ekonomických vied Univerzity Komenského Bratislava)

Diskutujúci:

Donato Di Carlo, hlavný výskumník, Inštitút Maxa Plancka pre štúdium spoločností, Kolín nad Rýnom, Nemecko

Martin Róbert Hudec, PhD. kandidát, Fakulta sociálnych a ekonomických vied Univerzity Komenského Bratislava, Slovensko

Monika Martišková, Senior Researcher, CELSI a Karlova univerzita Praha, Česká republika

Abstrakt: Štúdií o vplyvoch na stanovovanie miezd vo verejnom sektore v rámci širších politických a ekonomických podmienok v strednej a východnej Európe je málo. Na vyplnenie tejto medzery si práca kladie otázku, do akej miery ovplyvňuje model rastu riadený exportom, založený na priamych zahraničných investíciách ako hybnej sile ekonomického rastu, nastavenie miezd vo verejnom sektore v Česku a na Slovensku od krízy 2008-2009. Práca poskytuje nový dôkaz o vhodnosti literatúry o rastovom modeli, rozšírenej o spôsob integrácie do globálnych výrobných reťazcov, pre pochopenie mzdového nastavenia vo verejnom sektore v podmienkach strednej a východnej Európy. Analýza ukazuje, že nastavenie miezd vo verejnom sektore je v období po roku 2008 silne ovplyvnené inštitucionálnymi tradíciami a úspornými mzdami a len nepriamo súvisí s exportnou orientáciou krajín a integráciou do globálnych výrobných reťazcov. Vplyv modelu nepriameho rastu na nastavenie miezd vo verejnom sektore v podmienkach strednej a východnej Európy je vedený prostredníctvom silnej úlohy štátu a legislatívy pri vyjednávaní vo verejnom sektore.

 

Newsletter prihlásenie

Prihlasením as na odber, súhlasíte s našimi pravidlami používania.
\