SK EN

Správy

Inšpiratívne kroky k naplneniu smernice EÚ o primeranej minimálnej mzde v súvislosti so zvyšovaním pokrytia kolektívnymi zmluvami


« Späť k správam

Inšpiratívne kroky k naplneniu smernice EÚ o primeranej minimálnej mzde v súvislosti so zvyšovaním pokrytia kolektívnymi zmluvami

Publikované dňa 4. september 2024

story.title

Výskum pokrytia kolektívnymi zmluvami v sektoroch starostlivosti, centrálnej verejnej správy a zberu odpadu je hlavným zameraním výskumníkov z konzorcia projektu CEECAW, ktorí sa 4. septembra stretli na seminári v Belehrade.

Súčasťou diskusií o stave a vývoji kolektívneho vyjednávania v krajinách strednej a východnej Európy boli štyria výskumníci CELSI - Barbora Holubová, Monika Martišková, Simona Brunnerová a Pavol Bors.

Pod vedením Inštitútu pre verejné záležitosti (IPA) z Poľska má projekt za cieľ podporovať odborové zväzy na sektorovej aj národnej úrovni pri dosahovaní cieľov uvedených v článku 4 smernice o primeranej minimálnej mzde týkajúcich sa kolektívneho vyjednávania. Konkrétne ide o zvýšenie počtu zamestnancov pokrytých kolektívnymi zmluvami na aspoň 80 % pracovnej sily.

Po vypracovaní národných správ, porovnávacích štúdií a politických dokumentov v sektoroch starostlivosti, odpadového hospodárstva a centrálnej verejnej správy bude projekt pokračovať piatimi Národnými workshopmi na podporu kolektívneho vyjednávania a vyvrcholí okrúhlym stolom v Bruseli, ktorý umožní širokú diskusiu zainteresovaných strán a môže inšpirovať verejné orgány.

 

Newsletter prihlásenie

Prihlasením as na odber, súhlasíte s našimi pravidlami používania.
\