SK EN

Správy

Podpora obnovy Ukrajiny: Expertíza a aktivity CELSI


« Späť k správam

Podpora obnovy Ukrajiny: Expertíza a aktivity CELSI

Publikované dňa 3. jún 2024

story.title

Aká je pozícia ukrajinských migrantov na trhu práce v EÚ? Ako vojna ovplyvňuje ukrajinský trh práce a ako môže sociálny dialóg prispieť k obnove krajiny po vojne? CELSI sa intenzívne venuje tejto téme v dvoch rôznych projektoch.

V prvom projekte poskytol CELSI odborné znalosti pre International Labour Organization a prispel k aktualizovanej Zelenej knihe o posilňovaní ukrajinského sociálneho dialógu.

Výsledkom tejto spolupráce bola prezentácia našej výskumníčky Moniky Martiškovej pri okrúhlom stole na tému "Sociálny dialóg ako nástroj pre reformu pracovnej legislatívy a proces obnovy v Ukrajine", ktorý sa konal 29. mája v Kyjeve aj online.

Okrem toho skúmame postavenie ukrajinských migrantov na európskych trhoch práce. Minulý týždeň sa naši výskumníci Olena Fedyuk a Serhii Shokha zapojili do diskusií s ukrajinskými stakeholdermi, najmä z akademickej obce, počas ukrajinského národného seminára k projektu JUSTMIG.

Seminár sa zameriaval na prebratie dosiahnutých výsledkoch v rámci projektu – záverečnú správu, ako aj na diskusie o migračných témach: integrácia osôb s dočasnou ochranou na trhoch EÚ, otázky predčasnej pracovnej migrácie z Ukrajiny pred rokom 2022 a hlavné problémy a výzvy súčasnej pracovnej migrácie v rámci Ukrajiny dnes.

 

Newsletter prihlásenie

Prihlasením as na odber, súhlasíte s našimi pravidlami používania.
\